A Microsoft nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy a tervezett Windows 10X végleg a kukába kerül. Viszont a Windows 10 útjára indította a 21H1 funkciófrissítését, ami még nem a nagy újításokat szállító csomag, amit Sun Valley néven ismerhetünk, mivel az a 21H2 verziószám alatt fog érkezni valamikor 2021. őszén.

 „A 2021. májusi frissítés célja a biztonság, a távoli hozzáférés és a minőség javítását szolgáló fontos szolgáltatások biztosítása, és úgy tervezték meg, hogy gyors frissítési élményt nyújtson” – írta blogbejegyzésében John Cable, aki többek között a javításokért és frissítésekért felelős részleg vezetője.

Ez tehát egy kisebb update, vagy ha úgy tetszik, egy megelőző csapás, mely utat csinál a nyári szünet utáni frissítésnek.

  • Az egyik legígéretesebb frissítés a Windows Defender Application Guard (Alkalmazásőr), avagy WDAG szolgáltatást érinti, mely az utóbbi idők egyik legjobb kiegészítője volt a Windowsnak. Ez egy olyan biztonságos virtuális környezet, melyben anélkül indíthatunk el bármiféle alkalmazást, hogy az veszélyt jelentene rendszerünk és adataink számára. A WDAG új verziója igyekszik növelni a sebességet az ott megnyitott dokumentumok gyorsabb betöltésével. Nem foglal el többé felesleges memóriát amikor éppen nincs használatban és megszűnik az akár pár perces várakozási idő egyes fileok megnyitásánál.
  • A biztonságosabb bejelentkezést segítő Windows Hello-t kicsit finomhangolták.
  • Ezzel a frissítéssel minden gépből kiszedik a régi Microsoft Edge korábbi verzióját, amely még nem Chrominium alapokra épült. Nem véletlenük, hiszen a Google Chrome után ez lett a második legnépszerűbb böngésző.

Nem feltétlenül jelenik meg minden felhasználónál a frissítés, a következő hetek során lassan, az összes támogatott Windows 10 rendszer felajánlja a frissítést, amennyiben azok rendelkeznek a 2004 vagy 20H2 verziószámú frissítések valamelyikével.

Mivel ez egy kisebb csomag lesz, úgy férhetünk hozzá mint a szokásos havi frissítések, a számítógépek lényegi lassulása és zavaró újraindítgatások nélkül…

Mindenesetre személy szerint kicsit szkeptikus vagyok a Windows funkciófrissítéseivel, sok esetben okoztak már nagyobb gondot, így én javaslom, hogy néhány hetet mindenképpen várjunk a frissítések tapasztalataira.

Simon János
Simon PC Szerviz
+36 70 723 7380